Miten 5 elementistä muodostuu 6 makua

Kuusi perusmakua

Ayurveda määrittelee kuusi perusmakua, jotka ovat peräisin viidestä elementistä:hapan, makea, suolainen, tulinen / pistävä, karvas ja supistava / kutistava.  Edellä mainituista esimerkiksi makea, joka edustaa maa- ja vesielementtiä, nostaa kapha-ominaisuuksia samankaltaisuuden periaatteen mukaisesti, koska Kapha-rakenne koostuu maasta ja vedestä. Tämän teorian perusteella Kapha-rakenteisen tulee välttää makeaa makua edustavia ruoka-aineita, kuten esimerkiksi riisiä, maitoa ja vehnää.

Sen lisäksi, että ruoanmakujentulee olla elementtiteoriaa noudattavia eli doshille sopivia, täytyy ruoankoostumuksenjalämpötilannoudattaa samaa periaatetta. Ayurveda opettaa, että esimerkiksi Vatan, jonka ominaisuuksia ovat muun muassa kuiva, kylmä ja karkea, tulee välttää ruokia, joissa on samanlaatuisia ominaisuuksia. Vastaavasti kaikki kuuma ja tulinen ruoka nostaa Pittaa, joka koostuu tulesta (ja vedestä). Ayurvedatiede on luokitellut kullekin doshalle sopivat ruoka-aineet hyvin tarkkaan. Kirjallisuudesta löytyy paljon yksityiskohtaisia ohjeita siitä, kuinka valita itselle sopivat yrtit ja ruoka-aineet esimerkiksi vihanneksista, hedelmistä, viljoista ja maitotuotteista.

On huomattava, että ayurvedinen ruoka ei ole sama asia kuin intialainen tai jokin muu eksoottinen ruoka. Ruoka on ayurvedistä silloin, kun se on valittu sekävalmistettu ja nautittu ayurvedisten oppien mukaan– kiireettömänä, tietoisena, hyväntuulisena ja rakkaudella. Ayurveda nimittäin opettaa, että ruoka ei vaikuta vain fyysisellä tasolla. Ruoan laatu on suoraan yhteydessä mielen ja tunteiden laatuun.

6 MAKUA JA 5 ELEMENTTIÄ
MAKU ELEMENTIT
makea maa + vesi
hapan maa + tuli
suolainen vesi + tuli
tulinen / pistävä ilma + tuli
karvas ilma + eetteri
kutistava / supistava ilma + maa