Makujen vaikutus Doshiin

6 MAKUA JA 3 DOSHAA
MAKU VAIKUTUKSET
makea V – P – K +
hapan V – P + K +
suolainen V – P + K +
tulinen / pistävä V +­ P + K –
karvas V +­ P – K –
kutistava / supistava V +­ P – K –

Miten taulukkoa tulkitaan?

► Vataa tasapainottavat makea, suolainen ja hapan maku.

► Pittaa tasapainottavat makea, karvas ja kutistava maku.

► Kaphaa tasapainottavat tulinen, karvas ja kutistava maku.

Aluksi voi olla vaikea tunnistaa, mitkä ruoka-aineet luokitellaan “jonkin makuiseksi”. Miten lähteä liikkeelle, millainen ruokavalio sopii kullekin Doshalle – ihan konkreettisesti? Makujen lisäksihän myös ruoan muilla ominaisuuksilla on vaikutuksia Doshiin, kuten aiemmin todettiin (esim. lämpötila, kosteus, kuivuus jne.). Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan eri Doshille sopiviin ruokavalioihin. Jokaiselle Doshalle on laadittu taulukot, joihin on kerätty vältettävät ja suositeltavat ruoka-aineet: